Det här är fördelarna med att äta frukt under graviditeten!

444

Att konsumera enorma mängder frukt är dock inte att rekommendera, särskilt inte för gravida kvinnor med diabetes. För hög fruktkonsumtion kan leda till förhöjt blodsocker som i sin tur kan leda till viktökning.

Så hur mycket frukt ska man då äta? De mammor som åt sex till sju frukter per dag fick barn som presterade flera poäng bättre på IQ skalan än genomsnittet, vilket forskarna menar är en märkbar påverkan.

Vissa frukter är särskilt rika på vitaminer och mineraler som är bra för gravida kvinnor:

Järn och C-vitamin

Järn är viktigt för barnets utveckling och C-vitamin hjälper kroppens upptag av järn. C-vitaminrika frukter är till exempel jordgubbar, nypon, kiwi och citrusfrukter som apelsiner, citron och grapefrukt.

Kalium

Det är inte ovanligt att man som gravid får kramper vilket kan avhjälpas om din kost är rik på kalium. Kalium reglerar blodtrycket och syra-basbalansen i kroppen och är även bra för nervfunktioner och muskelutveckling hos barnet. Exempel på kaliumrika frukter är nypon, passionsfrukt, avocado och bananer.

Folsyra

Folsyra är bland annat essentiellt för utvecklingen av ditt barns hjärna och ryggrad. Det är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Kvinnor rekommenderas ett dagligt intag av 300-400 mikrogram folat eller folsyra både före och under graviditeten. Exempel på folatrika frukter är jordgubbar, hallon och björnbär.

Se själv i videon här nedanför:

Dela gärna denna viktiga video med dina vänner på Facebook!