Hur mår din lever? Din kropp kommer att ge dig de här 12 tecknen om den är i fara!

4252

Levern är ett viktigt kroppsorgan och den största fasta i kroppen, vars främsta roll är att ta bort skadliga gifter från kroppen.

Den sitter på den övre högra sidan av buken, delvis täckt av revbenen.
Var och en av leverrelaterade sjukdomar kan orsaka specifika symptom. Men i de tidiga stadierna av utvecklingen, kan de alla påverkar levern liknande.
För att undvika allvarliga hälsoproblem, bör du tidigt lära dig tecken som tyder på att den håller på att skadas, och återupprätta dess rätta funktion.

Dessa är de 12 vanligaste tidiga tecken på leverskada:

Frekventa kramper och buksmärta
Smärtan känns på den övre högra sidan av bukens region under din bröstkorg, kan vara ett tidigt tecken på en leverskada. Dessutom kan området vara ömt vid beröring.

Aptitlöshet
En av rollerna levern har är att producera galla, som bryter ner den konsumerade maten. Om funktionen av levern hämmas, kommer produktionen av galla begränsas, vilket leder till dålig metabolism, och således en känsla av mätthet.

Matsmältningsproblem

Gallan hjälper till med matsmältningen, så när det gäller en blockerad leverfunktion, kan en person uppleva mag-problem, såsom förstoppning och matsmältningsbesvär.

Frekventa magbesvär
Upplever man magbesvär, samt illamående och kräkningar, bör personen kolla upp levern. Illamående orsakas ofta av en giftig uppbyggnad, eftersom att levern kan bli av med den på rätt sett.

Ändrad färg av urin
Om färgen på ditt urin ändras även om du dricker tillräckligt med vatten, kan du ha leverproblem. njurarna genererar nämligen bilirubinnivåerna i blodet, som kan vara för höga för levern att ta bort. Ändå kan den mörka färgen på urinen också vara ett resultat av en antibiotikabehandling, användning av vitamin B supplement eller uttorkning.

Förändrade avföringsfärg

Din lever kan vara skadad om du har en blekgul, lerig eller grå färg på avföringen, eftersom den mörkbruna färgen ges av galla som produceras i levern.

Förstoppning, diarré och blödningar från tarmen
Leverskador kan också leda till förstoppning, diarré, och till och med tarmblödning. Så om du upplever något av detta, bör du besöka din läkare så snart som möjligt.

Vätskeretention

Ifall man har en leverskada, upplever patienter ofta svullnader i fötter och vrister, på grund av att kvarhållandet av vätskor i kroppen.

Uppblåst mage
Uppblåst mage är ett vanligt symptom på leverskada, och även levercirros, eftersom att vätskor börjar ackumuleras i magen.

Trötthet, svaghet och trötthet

Även om du får den nödvändiga sömnen, kommer du ändå känna dig ständigt trött om din lever är skadad. Toxiner börjar nämligen hopa sig i blodomloppet, och därigenom påverka flödet av blod till andra kroppsdelar och organ, som hjärnan, hjärtat, vävnader och muskler.

Ökad risk för gulsot

På grund av den reducerade förmågan hos levern att eliminera de bilirubins i blodet, ökar dess nivåer, och därmed ökar risken för gulsot. Det yttrar sig ofta genom en gulfärgning av ögon, hud, fingertoppar och tunga.

Ihållande hudirritation

Andra vanliga symptom på leverproblem är känslig hud, klåda, hud känslig för beröring, och ännu mer framträdande nerver.
Om du upplever några av dessa problem, är det nödvändigt att besöka din läkare för att få en korrekt diagnos av dem.

Se själv i videon här nedanför:
Dela gärna denna video med dina vänner på Facebook!