Livsmedelsverket varnar för att äta krabba från Norge- Det kan finnas gifter i köttet!

2497

Livsmedelsverket har publicerat ett pressmeddelande där de varnar för att äta krabbor tagna längs Trøndelagskusten i Norge.

Anledningen är ett algtoxin som kallas PSP som finns i krabbkött.

Det kan orsaka förlamning.

Enkelt uttryckt kan man säga att krabbor får i sig alggiftet genom att äta andra skaldjur som redan har giftet i sig.

Symptom som förekommer är hämning av nerv- och muskelfunktioner med domningar i läpparna och munnen på grund av lokal absorption av toxiner. Stickningarna sprider sig till ansikte, hals, fingrar och tår. Huvudvärk, yrsel och sluddrigt tal kan också vara symptom.

Pressmeddelandet från den norska myndigheten för livsmedelssäkerhet publicerades 2017/08/14 och beskriver att det kan ta lång tid innan giftet försvinner från snäckor och krabbor.

DELA gärna den här artikeln med dina vänner på Facebook!