Forskare följde människor som drack lightläsk i 10 år – Nu visas de SKRÄMMANDE resultaten!

19314

Om du tror att det är hälsosammare för din hälsa med lightläsk så bör du nog tänka om, det säger forskare vid Boston University.

Många Svenskar dricker lightläsk som ett hälsosammare och sockerfritt alternativ till vanlig läsk, som är full med socker.

Nu varnar forskare för att de populära lightprodukterna definitivt inte är så hälsosamma som vi trodde, skriver Daily Mail.

Förmodligen minskar intaget av socker, men enligt forskarna ökar samtidigt risken för både demens och blodproppar .

Enligt den nya studien, har vuxna som dricker minst en lightprodukt per dag, tre gånger högre risk att utveckla blodproppar och/eller demens jämfört med dem som inte dricker lightläsk.

Forskningsprogrammet är ganska omfattande och genomfördes med 4400 vuxna amerikaner, som följdes i 10 år.

Efter att undersökningen avslutades, uppgav forskarna att lightläsk inte längre bör betraktas som ett ”hälsosamt” alternativ längre.

Forskarna påpekar att det är de konstgjorda sötningsmedel, inklusive aspartam och sackarin som möjligen kan påverka blodflödet och slutligen resulterar i antingen demens eller en blodpropp.

– Vår forskning visar att man kommer att behöva göra mer forskning på detta område i ljuset av hur ofta människor konsumerar konstgjorda sötningsmedel, säger Matthew Pase. Han är en erfaren forskare och neurolog vid Boston University.

Han betonar att resultaten av studien inte innebär att människor i stället bör dricka vanlig läsk.

– Även om vi inte har funnit ett samband mellan blodproppar, demens och konsumtion av söta drycker, innebär detta inte att det är ett hälsosammare alternativ. Vi rekommenderar att människor dricker vatten regelbundet istället för läsk, sade Matthew Pase.

DELA gärna den här viktiga informationen med dina vänner och bekanta på Facebook!