Brukar du dricka vatten på flaska? I så fall borde du veta det HÄR! USCH!

1918

Vatten är essensiellt för oss människor. I Sverige är vi så välsignade att vi kan dricka rent vatten direkt från kranen. Hur som helst säljer tillverkare av vatten på flaska MILJONER flaskor vatten varje år. Varför är det så?

Det är verkligen extremt onödigt att köpa vatten på flaska i butiken. Här är några goda skäl till varför du bör tänka på det nästa gång du vill köpa en flaska vatten.

Toppen av kapitalismen

Charles Fishman är författare till boken The Big Thirst. Han tror den frenetiska försäljningen av buteljerat vatten är ett bevis på att detta är den absoluta toppen av kapitalismen. ”Det erbjuds och säljs enorma variationer av en i princip nästan gratis produkt.” Varför inte bara fylla flaskan från din egen kran? Vattnet är lika bra och nästan gratis.

Marknadsföring för att få dig att köpa vatten på flaska

Kim Jeffrey introducerade det populära vattnet Perrier i USA. I sin bok erkänner Jeffrey som först inte förstod varför folk köpte vatten. De flesta tycker att det är en dum idé att behöva betala för något som är gratis. Perrier säljs med idén att marknadsföra buteljerat vatten som en statussymbol, vilket resulterade i att försäljningen tog fart.

Kranvatten är bättre

En undersökning visade att en flaska vatten faktiskt innehöll fler bakterier än på offentliga toaletter på Stockholms centralstation. Om detta vatten kom från kranen, skulle det klassas som odrickbart. Vatten som buteljeras och levereras till butiken är redan flera dagar eller veckor gammalt när man dricker det.

Bör inte drickas av barn under 7 år

På några av de vattenflaskor som säljs kan man läsa att ”Bör inte konsumeras regelbundet av barn under sju år.” Varför?

Hänsyn till miljön

Visste du att buteljerat vatten skapar 1000 gånger mer CO2 än kranvatten? Naturen måste lida både vid framställning av flaskor, transporten och återvinningen av dem.

Nu har du några mycket goda skäl att tänka på en gång eller två gånger innan du köper din nästa flaska vatten.

DELA gärna den här artikeln med dina vänner och bekanta på Facebook!