Har du högt blodtryck? Det HÄR ska du äta för att sänka det! Fantastiskt!

2020

Högt blodtryck är ofta en dold hälsorisk som drabbar ungefär en tredjedel av Sveriges befolkning. Ofta känner man inte av tillståndet, men i längden kan det leda till allvarliga sjukdomar. Man kan dock själv hjälpa kroppen och förebygga riskerna genom att äta rätt.

Ungefär en tredjedel av Sveriges vuxna befolkning har högt blodtryck, enligt Vårdguiden. Högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om man inte får det behandlat. Vid högt blodtryck ökar risken framför allt för stroke, men även för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, njursjukdom, demens och försämrad blodcirkulation i benen. En del får symtom som lätt huvudvärk och trötthet, men många känner ingenting alls.

Högt blodtryck påverkas av övervikt, så att gå ner några kilon kan göra underverk. Att motionera regelbundet förbättrar också blodtrycket genom att hjärtats förmåga att transportera syre ökar, så att det inte behöver jobba lika hårt för att pumpa blod.

Att ägna lite mer tid åt att välja rätt kost ger goda effekter på blodtrycket. Mat som sänker blodtrycket inkluderar havre, blåbär, frukter och grönsaker, särskilt rödbetor. Likaså är det klokt att undvika eller minska intaget av födoämnen som ökar blodtrycket såsom salt, lakrits, koffein och sist men inte minst alkohol.

Se själv i videon här nedanför:

Dela gärna denna smarta video med dina vänner på Facebook!