Vad dricker dina barn för mjölk? Det HÄR säger ny forskning!

844

En kanadensisk undersökning som omfattar 2 700 barn har kommit fram till att barn bör dricka helmjölk, åtminstone tills de blir sex år – då har de större chans att bli slanka när de växer upp, skriver The Telegraph.

Precis som i Sverige rekommenderar det brittiska Livsmedelsverket att barn ska gå över till lättmjölk vid två års ålder, för att inte få i sig för mycket fett och förebygga fetma.

Men en ny kanadensisk undersökning på 2 700 barn visar att de barn som fick helmjölk hade ett betydligt lägre BMI än de som fick lättmjölk. Dessutom hade de högre nivåer av D-vitamin, vilket bygger upp och skyddar benstomme och immunförsvar.

Ända sedan andra världskriget har brittiska barn uppmuntrats dricka helmjölk för att bygga upp hälsan i landet. Men 2009 varnade det brittiska livsmedelsverket att barnen konsumerade för mycket fett, och föräldrarna rekommenderades övergå till lättmjölk från två års ålder.

Det svenska Livsmedelsverket har liknande rekommendationer. Barn från två års ålder bör dricka ungefär en halv liter lättmjölk eller andra magra mjölkprodukter om dagen. Detta är för att både barn och vuxna rekommenderas äta mindre mättat fett.

Nu visar den nya kanadensiska forskningen, publicerad i American Journal of Clinical Nutrition, att det kanske inte alls är det bästa. Barn som drack helmjölk hade ett BMI som var 0,72 enheter lägre än de som drack lättmjölk. De blev mindre hungriga, vilket gjorde att de inte hade samma benägenhet att småäta kaloririka saker.

De som drack ett glas helmjölk om dagen hade jämförbara D-vitaminhalter med dem som drack tre glas lättmjölk per dag. Det beror troligen på att D-vitamin är fettlösligt.

Professor Jonathon Maguire barnläkare vid St Michaels Hospital i Toronto och ledande forskare i studien säger:

– Barn som dricker magrare mjölk har inte mindre kroppsfett, och de kan inte heller dra nytta av de höga D-vitaminnivåerna i helmjölk. Det är en dubbelt negativ effekt med lättmjölk.

Se själv i videon här nedanför:

Dela gärna denna artikel med dina vänner på Facebook!