Äter du mycket kyckling? Då MÅSTE du tänka på det HÄR! Akta dig för kycklingsmittan!

902

Ovanligt många svenskar har blivit sjuka på grund av campylobacter i sommar, med kräkningar, akuta diaréer och magsmärtor som följd. Smittan kommer antagligen från kycklingar.

Infektioner orsakade av campylobacter brukar alltid öka under sommaren. Men under juni till september i år har runt 3 500 svenskar blivit sjuka av campylobacter, vilket är fler än normalt.

Bakterien sprids i huvudsak från förorenade livsmedel och kan orsaka akuta diarréer, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber..

Samband analyseras

Ökningen av antalet sjuka sammanfaller med en rapporterad ökning av campylobacter i kycklingflockar i Sverige. Myndigheten misstänker därför att färsk kyckling är smittkällan.

Misstanken är inte obefogad, eftersom en laboratorieanalys förra året visade att det var samma sorts bakterier som fanns hos kycklingar som människor blev sjuka av.

Så kallad delad slakt är en av riskfaktorerna för att introducera campylobacter till kycklingar.

Det är väldigt stor efterfrågan på kyckling bland konsumenter just nu. Uppfödare försöker möta den genom att ta ut delar av kycklingarna för slakt medan andra kycklingar är kvar och fortsätter att växa. På så vis får man fler kilo kyckling per stall när man inte har tillgång till mer yta.

Strikta hygienbarriärer

Djurskyddslagen gör att uppfödare inte kan ha mer än 36 kilo kyckling per kvadratmeter, medan andra länder ofta tillåter en större mängd kycklingar på ytan.

Det är därför viktigt att tillaga kycklingen ordentligt!

 

Se själv i videon här nedanför:

Dela gärna denna  video med dina vänner på Facebook!