Behöver du lite extra energi? Då ska du pröva det HÄR!!

803

Ingefära, kanel, pepparmynta, muskot och vanilj är inte bara aromatiska och härliga smakförstärkare i drycker, bakverk och andra godsaker. De innehåller också en mängd nyttiga egenskaper som skyddar kroppen och håller den friskare.

Ingefära

Ingefära är en mycket populär ingrediens, som kan hittas i allt från kakor till öl. Det är en särskilt viktig krydda under de kalla vintermånaderna på grund av dess förmåga att underlätta matsmältningen och värma kroppen. Vid förkylningar är den värmande genom att den ökar blodcirkulationen.

Ingefära är sammansatt av flera flyktiga oljor som har kraftfull effekt mot bakterier, virus, svamp och parasiter. Ingefära har flera andra fördelar, då den förbättrar matsmältningen, lindrar illamående, skyddar mot inflammation och stärker immunförsvaret, för att bara nämna några exempel.

Som hälsokur används färsk ingefärsrot, i bitar eller mald, i varm dryck eller i grönsaksrätter. Vid problem med led- och muskelvärk kan man också ta ingefära dagligen som kosttillskott.

Kanel

Kanel är en annan omtyckt krydda som används i många bakverk och varma drycker. Det är också ett god smaksättare till många sorters frukter och kan även användas i kötträtter.

Kanelens mest kraftfulla effekt är dess förmåga att reglera blodsockernivåer. Richard Anderson, forskare vid Beltsville Human Nutrition Research Center på amerikanska Jordbruksdepartementet, har genomfört flera studier på kanel och diabetes. Han anser att kryddan härmar effekten av insulin, det hormon som reglerar blodsockret.

Kanel kan även förebygga och behandla kolesterolproblem, matförgiftning, hjärtsjukdomar, insulinresistens, och magsår.

Prova kanel i soppor, smoothies, te, gröt och på äpple och banan.

Pepparmynta

Pepparmyntans starka och kylande effekt får smaklökarna att dansa av förväntan. Den används främst i te, choklad, tuggummi och godis, men kan även användas i smoothies och vid bakning.

Pepparmyntan skyddar mot mikrober och virus och är rik på antioxidanter. Den används främst för att lindra matsmältningsproblem, men har också visat sig vara effektiv för att lindra smärta, vid andningsbesvär, och för att bekämpa allergier.

Drick pepparmyntste för att underlätta matsmältningen. Det kan hjälpa till att få bort gaser efter kraftiga måltider. Använd det även i varmt bad för att lindra symtom relaterade till andningsorganen.

Muskot

Muskot är en krydda som man bör använda sparsamt. Oavsett om du har den i en soppa, i sås eller i en annan maträtt bör du vara noga med att inte överanvända den eftersom muskot kan orsaka hjärtklappning, svettningar och hallucinationer om det intas i alltför stora mängder.

Men vid måttlig användning har muskot många fördelar. Bortsett från dess underbara smak och arom, inklusive dess sömngivande effekt, kan den hjälpa vid matsmältningsproblem, stärka hjärnfunktionen och öka blodcirkulationen. Den kan också användas lokalt för muskel- och ledvärk, samt vid hudproblem som ärr och acne.

Muskot är god att använda i bakverk och i kryddigt och välsmakande te.

Vanilj

Vanilj är en krydda som har en mängd olika användningsområden och är en stapelvara bland bakningsingredienser för sin fylliga smak. Själva doften har en nästan omedelbar effekt på människor och kan försätta dem i en lugn, glad och sensuell sinnesstämning.

Vanilj innehåller över 200 fytonäringsämnen, som är bioaktiva ämnen från växter med läkande egenskaper för många ändamål. Vanilj kan användas mot depression, nervproblem, nedsatt sexualdrift, inflammation, och hyperaktivitet.

Vanilj är en fantastisk smaksättare i varma och kalla drycker, smoothies, bakverk, gröt och frukostflingor.

DELA gärna den här smarta artikeln med dina vänner på Facebook!