Är du ofta stressad? i så fall ska du äta det HÄR!

1006

Livet kan vara tufft, och stress är en realitet de flesta får leva med. Vare sig det handlar om en gnagande huvudvärk eller ett stort problem på jobbet, faktorer som utlöser stress är helt enkelt för många att räkna.

Råden om hur man ska motverka stress, sträcker sig från enkla, som att ta en tupplur, till mer komplexa, som att lämna den där arbetsplatsen. Men om du söker efter råd för en omedelbar lättnad från det som tynger dig, så kommer här ett välsmakande förslag: Ät en sötpotatis!

Sötpotatisens nyttiga egenskaper

Vi förknippar denna rotfrukt med sitt orangefärgade innandöme med flera fantastiska hälsofördelar, men få vet eller förstår hur bra det är för slitna nerver.

I sin bok ”Eat Yourself Calm,”skriver författaren Gill Paul att, ”antioxidanter och andra viktiga kemikalier i sötpotatis kan bidra till att minska effekterna av stress på kropp och själ, och kan förhindra inflammatoriska tillstånd som ofta förknippas med stress.”

Så här fungerar det: När man är stressad, gör kroppen snabbare slut på viktiga mineraler och behöver mer serotonin, det ämne som ökar känslan av välbefinnande och lugn. Rotfrukter är en bra källa till mineraler, fibrer och kolhydrater, vilket kan bidra till att öka produktionen av serotonin.

Minskar suget efter socker

Sötpotatis fungerar särskilt bra genom att minska på stressens effekter eftersom dess subtila sötma kan kompensera suget efter socker. Den kortsiktiga energikicken från att äta grönsaker lättar upp en trött kropp och ett sinne som går på högvarv. Ett bonus är att energin från sötpotatisen är långsam och säker, tack vare att dess höga fiberinnehåll har ett lågt glykemiskt index.

Njut av sötpotatis till måltiden några gånger i veckan och håll stressen borta.

Sötpotatisens näringsämnen bevaras bäst genom ångkokning.

Se själv i videon här nedanför:

Dela gärna denna artikel med dina vänner på Facebook!