Är lax verkligen så nyttigt som alla säger? Jag hade ingen aning!

1110

Det man utfodrar fisken med har gjort laxen mindre hälsosam. Fettsammansättningen har förändrats och halten av fettsyran omega-3 har halverats. Den norska fiskenäringen vill att laxexporten ska tredubblas fram till år 2025 – något som ställer ännu högre krav på fodret

I Norge har laxodlingen ökat explosionsartat. På tio år har exporten ökat från 360000 ton år 2002 till nästan 840000 ton i fjol. Samtidigt vill branschen att dagens nivå ska tredubblas fram till år 2025.

Men de enorma mängderna ställer nya krav på fiskfodret. Laxen äter naturligt fisk- och skaldjursbaserad föda, något odlarna tvingats förändra.

– Förr bestod kosten av marina råvaror, men på 2000-talet blev det marina fiskfodret dyrare och man började titta på alternativ.

Att ge de stora mängderna lax i odlingarna fiskbaserad kost var varken hållbart eller ekonomiskt. I stället består i dag mer än hälften av kosten av vegetabiliskt foder, bland annat innehållande majs- och rapsolja och soja- och majsprotein.

Sedan kosten för fiskarna har ändrats har näringsvärdet i laxen dessutom försämrats. Under den senaste tioårsperioden har mängden omega-3 i odlad lax halverats.

I stället har det enkelomättade fettet och fettsyran omega-6 ökat, en typ av fett som vi dagligen får i oss mycket av ändå i allt från kex, chips, vegetabiliska oljor och halvfabrikat.

– Men en portion lax räcker ändå för att vi ska få i oss en veckas rekommenderad mängd omega-3.

Se själv i videon här nedanför:

Dela gärna denna intressanta video med dina vänner på Facebook!